Refona - De Noesten 5-b NL - 9431 TC Westerbork Tel: +31 (0) 593-370035

Respect for Nature

Reptielenmijt

Eén soort mijt komt in onze streken voor als parasiet op reptielen: Ophionyssus natricis. Deze parasiet wordt ook bloedluis of bloedmijt genoemd, maar is een heel ander soort dan de bloedmijt van vogels en andere dieren (Dermanyssus gallinae).

Levenswijze van de bloedmijt op reptielen
Ophionyssus natricis is een mijt die leeft op de buitenzijde van zijn gastheer en in het verblijf rond de gastheer. Als gastheer heeft deze parasiet allerlei soorten reptielen, waaronder slangen, baardagamen, varanen, hagedissen en leguanen.
De bloedmijten zuigen bloed bij reptielen, voornamelijk tussen de schubben, bij de ogen en bij de anaalstreek. Het bloedzuigen duurt ongeveer 4 tot 6 dagen, waarbij de mijt op één plek blijft zitten op het reptiel. Wanneer de mijt genoeg gegeten heeft, vertrekt zij naar naden en kieren in het hok of terrarium. Hier worden de eitjes gelegd en verblijft de mijt tot de volgende bloedmaaltijd. De eitjes en mijten zijn zodoende verspreid door het hele terrarium en vaak zelfs de hele kamer waar de reptielen gehouden worden.
De reptielenmijten groeien beter in een vrij vochtige omgeving, vooral de eitjes komen beter uit als de vochtigheid ongeveer 85% RV is. De optimale temperatuur is 20 tot 24 graden.

Uiterlijk van de bloedmijt
De bloedmijt Ophionyssus natricis is een op een spin of teek lijkend beestje met 8 pootjes en een rond lijf. Hij is ongeveer 1 mm groot. De kleur van een volwassen mijt varieert van felrood tot donkerrood, de jonge mijten kunnen lichter van kleur zijn. De mijten zijn op de slang of het reptiel te vinden tussen de schubben en in de kieren van het terrarium.


Alle rode stukjes op deze foto zijn bloedmijten tussen de schubben van een baardagaam

Symptomen van besmetting
Een aantasting door deze mijt kenmerkt zich vaak door lusteloosheid en minder actief zijn van de dieren. In de waterbak kan de oplettende reptielenhouder vaak kleine, op peperkorrels lijkende, nimfen ontdekken. Wanneer we deze met een vergrootglas bekijken zien we dat deze nimfen pootjes en een kop hebben. Ook kunnen de mijten soms gezien worden op het reptiel zelf, tussen de schubben gekropen om naar bloed te drinken.

Bestrijding van bloedmijten bij reptielen
Het ontdoen van een met bloedmijten besmet terrarium was tot dusver een vrijwel onmogelijke opgave. Er zijn diverse chemische middelen op de markt, maar die helpen zelden afdoende en hebben zeer negatieve bijwerkingen op reptielen. Een goede oplossing is de bestrijding op biologische wijze. Hiervoor kunnen we gebruik maken van Dutchy's®.


Deze jonge baardagaam heeft verschillende reptielenbloedmijten tussen haar schubben.

Dutchy's® roofmijten
Dutchy's® zijn zeer kleine roofmijten die goed kunnen overleven in de strooisel laag van het terrarium. Ze voeden zich met allerlei bodeminsecten, waaronder ook de meeste stadia van de bloedmijten. De roofmijt verspreidt zich razendsnel door het terrarium en zoekt zijn voedsel op alle plaatsen waar ook de bloedmijten zich graag verstoppen. Ze hebben beslist geen nadelige invloeden op reptielen. Wanneer er geen voedsel meer te vinden is, dus ook alle bloedmijten zijn opgegeten, gaan ze elkaar te lijf en sterven ze vrijwel uit.

Wanneer er in het terrarium dag en nacht een temperatuur heerst die hoger is dan 28 ºC kan de bestrijding wat moeizaam verlopen. Bij die omstandigheden voed de roofmijt zich nauwelijks en gaat hij over in een rustfase. In die gevallen is het zinvol om, als dit voor het dier mogelijk is, de temperatuur in de nacht wat verder te laten dalen. De ideale temperatuur voor de roofmijten ligt tussen de 17 en 23 ºC.

Volg bij het uitzetten en berekenen van de benodigde hoeveelheid roofmijten de instructies in de gebruikershandleiding voor reptielen strikt op, zodat u zo snel mogelijk van het probleem verlost bent.

Uw bestelling kunt u eenvoudig opgeven via onze webshop.