Refona Respect For Nature

Refona Respect For Nature

Groot/klein lettertype
de   nl  
Ga naar de Refona webshop!

Dealer informatie

Ook verkrijgbaar bij onze nieuwste dealers

Birdtrade
Iepenlaan 30
3862 VJ Nijkerk
I www.birdtrade.nl

Birdsupply.nl
Nijverdalseweg 6
8106 AC Marienheem
I www.birdsupply.nl

Discus Rosman
Haarstraat 110
7462 AT RijssenBuitenlandse aanbieders

België

Dier en Tuincenter Den Eik
Wolvertemsesteenweg 184
1785 Merchtem
T 0476-467264
M info@den-eik.be
I www.den-eik.be
 
Pluimveehandel Schouppe
Gotegemstraat 8
9450 Haaltert
T 0474-597352
M info@pluimveeschouppe.be

 

Duitsland

Brieftaubenshop
T 0049-5964 9399936
www.brieftaubenshop.de

 

Frankrijk

Eurl Euro Select
T 468-861529
M info@pro-elevage.com
I www.pro-elevage.com

 

Kuwait, Saudi Arabia, Bahrain, Emirates, Qatar and Oman.

Ali Bouresli
T 00965-90020709

E Quikokw@hotmail.com
Instagram @Quikokw

  

Overzicht alle dealers

Welkom!


Refona in het nieuws:

Natuurlijke vijand uit Westerbork moet bloedluis verslaan

Alle ellende rondom de fipronil-eieren begint met de bloedluis. Die is moeilijk te bestrijden. De roofmijt uit Westerbork kan uitkomst bieden.

De bloedluis is de plaaggeest van de pluimveesector. Hij verstopt zich in de stal en zuigt bloed uit de kippen. Zwakkere kippen en een lagere eierproductie zijn het gevolg.

Het beestje is moeilijk te bestrijden. Hoewel hij in de volksmond bloedluis heet, is het eigenlijk een vogelmijt met acht pootjes. Geen insect dus, waardoor hij snel immuun raakt voor insecticiden. Ook andere bestrijdingsvormen werken maar nauwelijks.

Vijanden

Een natuurlijke vijand kan uitkomst bieden. In Westerbork wordt het geprobeerd. Daar kweekt John Evers met zijn bedrijf Refona vijanden van de bloedluis. Dutchy’s heten zijn roofluizen. In zijn kweekruimtes staan bakken vol met de beestjes. Ze worden gekweekt voor hobbyisten met vogels. ,,We hebben ooit al eens aan de professionele sector geleverd. Maar om bedrijfstechnische redenen zijn we eruit gestapt.”

Nu het bestrijdingsmiddel van Chickfriend niet meer gebruikt mag worden vanwege de aanwezigheid van fipronil, gaan veel pluimveehouders op zoek naar alternatieven. Steeds vaker gaat de telefoon bij Evers met de vraag naar roofmijten. ,,We hadden al plannen om weer de stap te zetten naar de professionele kippensector, maar nu gaat dat misschien eerder gebeuren.”

Geen superroofmijt

Evers weet uit het verleden dat roofmijten effectief zijn in grote stallen. ,,De roofmijt zit normaal in vochtige aarde. In kippenstallen is de grond droog en kruipt hij in kieren en gaten waar ook de bloedluis zit”, legt hij uit. ,,Daar eet hij ze op of verjaagt hij de bloedluis, waarna ze makkelijker op te ruimen zijn.”

Rick van Emous is onderzoeker aan de Wageningen Universiteit en schreef in 2005 een rapport over de bestrijding van de bloedluis. ,,Ik geloof in de bestrijding met natuurlijke vijanden”, zegt hij. ,,Gebruik van chemische middelen is een doodlopende weg. Maar ik denk dat er een combinatie van middelen nodig is om de bloedluis te bestrijden. De superroofmijt bestaat nog niet.”

Schade beperken

Bioloog Evers is afkomstig uit de tuinbouw. Daar is het inzetten van roofmijten al decennia een succes. Waarom wordt het dan niet grootschalig ingezet in de pluimveesector? ,,Onbekend maakt onbemind”, zegt Evers.

,,Boeren moeten nog aan het idee wennen om mijten met mijten te bestrijden. In het begin ging dat in de tuinbouw net zo.” Daarnaast spelen de kosten mee. ,,In een kippenschuur zijn de omstandigheden niet geschikt voor voortplanting van de roofmijt. Dus moet je na een paar weken weer nieuwe uitzetten.”

Hoe hongerig de roofmijten ook mogen zijn, het volledig uitroeien van de bloedluis is een utopie. Van Emous: ,,Het gaat erom dat je het aantal tot een aanvaardbaar niveau terugbrengt, waardoor de schade wordt beperkt.”

 

Roy Schutte Dagblad van het Noorden woensdag 9 augustus 2017